Loading...
НАЈНОВИЈЕ ВИЈЕСТИ
НОВОСТИ

"Чудновата торба" донијела прву награду у Угљевик

Објављено: 23.04.2024.

У Источном Сарајеву проглашењем побједника конкурса и уручењем диплома завршен је дводневни 22. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе под мотом "Свјетлост језика"  у организацији "Форум театра" Источно Сарајево. У категорији средњих школа прво мјесто освојио је Дејан Јовичић из Средњошколског центра "Михаило Петровић Алас" из Угљевика.

Јовичић није крио одушевљење освојеном наградом истакавши да ово није прво признање које је добио из области поезије.
 
- Активно учествујем, када је култура и спорт у питању на подручју општине Угљевик али се и трудим да свој родни Угљевик представим у најбољем свијетлу широм Српске и региона, рекао је Јовичић који је захвалио професорици српског језика и книжевности Валентини Гаврић.
 
У конкуренцији више стотина пристиглих литерарних радова из Србије, БиХ, Републике Српске и Црне Горе Јовичићев рад у категорији средњошколаца је био најбољи.
Ментор Јовичићу била је професорица српског језика и књижевности У ЈУШСЦ "Михаило Петровић Алас" Валентина Гаврић. 
 
- Ово један изузетан успјех нашег ученика, мене као ментора и наше школе. Надам се да се на овај начин најбоље његује љубав према језику а наставници су тај посљедњи бедем одбране српског језика и националног идентитета, рекла је Гаврићева.

Овогодишња манифестација посвећена је Миловану Данојлићу пјеснику који се огледао готово у свим облицима књижевног стваралаштва, изузимајући драму, писао је поезију, прозу, есејистику и књижевну критику.
 
Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. Приредио је и превео велики број књига из књижевности за д‌јецу.

На фестивалу су учествовали пјесници Тоде Николетић, Дејан Алексић, Мирко Вуковић, Мирослав Цера Михаиловић, Јово Чулић, Раденко Кела и Маријана Петронић.